Gyorsan, jót, olcsón!

Gyorsan, jót, olcsón!A célok meghatározása nemcsak az üzleti koncepció megalkotásánál, hanem a fejlesztési projektek definiálásánál is fontos. Amikor a projektmenedzsernek vagy a fejlesztőnek egy ponton döntést kell hoznia, mi alapján döntsön? Milyen szempontokra kell fókuszálnia és milyen sorrendben? Két ?legfontosabb szempont? nem lehet, hiszen akkor egyik esetben az egyik, másik esetben a másik ?legfontosabb? javára dönt. Ráadásul két különböző résztvevő teljesen eltérő döntésre juthat.

 

 

A feladat és megoldása

A feladat adott: hogyan lehet azt megoldani, hogy a projekt során a döntési szempontok minden résztvevő számára egyértelmű és megegyező legyen?

Azzal kezd, hogy sorold fel, hogy egyáltalán milyen szempontok vannak, amelyeket a projekt során figyelembe kell venni. Ilyenek lehetnek például:

 

  • Pontos határidő, mert például az indulás pillanata költséges kampányokban már meghirdetésre került
  • Vagy a funkcionalitás, ami például az induláshoz feltétlen szükséges, azok nélkül a rendszer nem tud üzleti célokat elérni.
  • Vagy a költség, ami például nem léphet túl egy adott keretet.
  • És még rengeteg hasonló.

 

Szempontok listája

Szempontok listája

 

A következő lépésben a következő prioritásokat kell kiosztanod ezek között:

 

  • Rögzített ? ebből csak egyetlen egy lehet, ez a legfontosabb és első számú döntési pont
  • Hozzárendelt vagy rugalmas ? ebből is csak egyetlen egy lehet, és ez a második számú döntési pont
  • Nagymértékben rugalmas ? ebből bármennyi lehet, és az első két jelzéssel megjelöltet kivéve az összes többi szempont ilyen lesz

 

Priorizált szempontok

Priorizált szempontok

 

Mit is mutat meg ez?

Úgy tudod a legjobban értelmezni, hogy mondattá olvasod össze: Adott a legfontosabb szempont, amelyhez kikalkuláljuk vagy hozzárendeljük a második szempontot és a többi szempont ebből következik. A bejegyzés címének példájával élve (Gyorsan, jót, olcsón!):

 

Adott a közeli határidő (=gyorsan), amihez hozzárendeljük a funkciókat (=jót), ezekből következik a költség.

 

Ha döntési pontra jutunk, akkor a legfontosabb, hogy határidőre kész legyünk, ha szükséges, elhagyunk funkciókat. Ha a határidő nincs veszélyben (mert bőséges erőforrással rendelkezünk, például további fejlesztőket is ráállítunk a projektre azonnal, ha szükséges), akkor azt a döntést kell hoznunk, hogy a teljes funkcionalitás elkészüljön, kerüljön az bármibe. A következő lehetséges szituációban már a határidő és a funkcionalitás is rendben van, és csak arra kell figyelnünk, hogy a költségek a lehető legalacsonyabbak maradjanak.

 

A példa természetesen meg is fordítható. Gondolok itt arra, hogy a költséget határozzuk meg rögzített szempontnak. Ilyenkor a minden erről szól, a határidő és a funkciók másodlagosak.Természetesen nem csak a ?Gyorsan, jót, olcsón? hármasban lehet gondolkodni, elképzelhető olyan szituáció is, amikor a legfontosabb a megjelenés, a technológia vagy a biztonság stb.

 

Miben segít mindez?

Például egy meeting-en a fejlesztők megkérdezik, hogy egy adott funkciót hogyan kellene megvalósítaniuk. Klasszikus esetben erre érzésből válaszolunk, de ezek a megérzések csalókák. Rendszerint egységes értékrenddel bírunk, de a döntési szempontok eltérőek a különböző szituációkban. Az egyik projektnél így kell gondolkodni, a másiknál meg teljesen máshogy. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb az lenne, hogy a fejlesztő akár maga is el tudná dönteni, hogy mit tegyen egy döntési ponton, ami persze összhangban lenne a projektmenedzsmenttel és a megrendelőkkel is.

Belátható ezek alapján, hogy kettő vagy több ?legfontosabb szempont? alapján egységes döntésre nem számíthatunk.

Az itt tárgyalt módszer alkalmazása (a projekt definiálásakor) jó megoldás lehet az egységes szemlélet kialakítására. Természetesen a prioritások kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, de a tisztánlátás nagymértékben növelheti a projekt sikerét.

 

Tanulság

Készíts listát a projektedhez tartozó olyan szempontokról, amelyekre az egész csapatnak figyelnie kell. Ezekből válaszd ki azt az egyet, amely a legfontosabb és az összes többi fölött van. Válaszd ki azt is, amelyiket ez alá rendeled másodiknak. Ezután az összes többi szempont ezek következményéből, teljesen rugalmasan adódik. Ezek ismeretében a döntési pontokon sokkal nagyobb egyetértésre és összhangra számíthatsz!

 

Oszd meg:

Rovat: Projektmenedzsment | Cimkék: | Könyvjelzőbe: permalink.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Gyorsan, jót, olcsón! – blogajánló « The Weblog of Spiller The IT Headhunter

Szólj hozzá!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>